Je eigen voornaam kies je helaas niet zelf, en lang niet iedereen is blij met de naam die hij of zij van de ouders heeft meegekregen. Het aantal gegeven voornamen is de laatste decennia enorm gegroeid, en namen worden steeds meer geassocieerd met een hoge of lage sociale klasse. Engels klinkende namen als Kelvin, Kimberly, Wesley, Shania en Rodney komen vaker voor in de lage sociale klasse.
Voornamen voor de hogere sociale klasse
Voornamen als Thijs, Daan, Anne en Laura vind je voornamelijk terug in de hogere sociale klasse. Dat dit ook een effect heeft op hoe je gezien wordt op een datingsite konden we eigenlijk al wel vermoeden, maar het online relatiebemiddelings-bureau eDarling heeft het recent ook uitgezocht en bewezen.
De datingsite stuurt naar aanleiding van ingevulde persoonlijkheidstesten partnervoorstellen naar mogelijke matches. Hierbij staat de voornaam van de voorgestelde man of vrouw weergegeven .Zij kunnen zien of zo een match besluit een partnervoorstel open te klikken. Voor het onderzoekje werden uit het Nederlandse bestand van 20.000 leden 26 namen onderzocht; 15 mannennamen en 11 vrouwennamen.
Hieruit bleek dat op sommige namen aanzienlijk meer geklikt werd dan op andere. Wat nog meer opviel is dat de “winnende” en “verliezende” namen toe te wijzen waren aan een bepaalde sociale klasse. Bij de mannen werd er beduidend meer dan gemiddeld geklikt op namen als Daan, Thomas en Wouter (hoge sociale klasse) en aanzienlijk minder op namen die vaker in de lagere sociale klassen voorkomen: Joey, Patrick, Wesley en Danny. Ook op de vrij neutrale naam “Koen” werd minder geklikt. Opvallend: Daan en Danny lijken qua naam sterk op elkaar maar roepen beide toch kennelijk een ander beeld op.
Bij de meisjesnamen waren de verschillen kleiner, al is dit misschien te wijten aan het feit dat mannen eerder geneigd zijn alles te bekijken wat ze voorgeschoteld krijgen. Anne, Emma en Laura (hogere sociale klasse) waren in het onderzoek bovengemiddeld populair; Wendy en Samantha (lage sociale klasse) werden minder bekeken. Ook de naam Eva kreeg minder kliks, terwijl dit toch een vrij algemene naam is die niet echt bij een sociaal-economische status hoort.
Om een beeld te krijgen van kindernamen die nu populair zijn geven we de in 2010 meest gegeven 5 jongens- en meisjesnamen. De top 5 jongensnamen wordt gevormd door respectievelijk Sem, Lucas, Milan, Daan en Jayden. Bij de meisjes waren Sophie, Julia, Emma, Lotte en Eva in 2010 het vaakst voorkomend. (bron: Sociale Verzekeringsbank (PDF)
Een mindere voornaam biedt minder perspectief?
Online daters die denken dat hun voornaam een verkeerd beeld van hun persoonlijkheid weergeeft doen er misschien goed aan hun naam niet in hun nickname te verwerken. Een andere naam kiezen komt wellicht wat geforceerd en naderhand wellicht oneerlijk over; beter is het te kiezen voor een nick met bijvoorbeeld je stad, hobby of een ander kenmerk er in verwerkt.
Edarling is één van de snelst groeiende online datingbedrijven van Europa. Nadat het bedrijf in 2008 startte in Duitsland staat de teller inmiddels op acht miljoen leden verdeeld over tien Europese landen, waaronder sinds 2010 ook België en Nederland. De site mikt op een serieus publiek dat een meerwaarde ziet in hun 280 vragen tellende persoonlijkheidstest.
Gebruiken jullie je echte naam als nickname op datingsites? Is een naam een reden om juist niet of wel te klikken op een profiel? En wat voor namen gaven of geven jullie je kinderen? Ben je tevreden over je eigen voornaam of zou je een hele andere voornaam kiezen?