Volgens recent onderzoek, uitgevoerd onder 1000 inwoners van Nieuw-Zeeland, hebben mensen met lange relaties een positieve invloed op de psychische gezondheid. Mannen en vrouwen die meer dan vijf jaar een partner hebben zijn minder vatbaar voor depressies en hebben minder gedachten over suïcide. Ook gebruiken zijn minder drank en drugs dan singles.
Dat het huwelijk positief op de psyche werkt was al bekend, maar het onderzoeksteams was benieuwd of dit ook geldt voor lange relaties waarbij de partners niet getrouwd zijn. Dit blijkt dus het geval.
Van de deelnemers, allemaal rond de dertig jaar oud, heeft 16% van hen die geen relatie hebben last van (signalen van) depressie. Ook bij de testpersonen die een relatie van twee jaar of korten hebben lag dit percentage hoog. Van de groep mensen die langer dan vijf jaar bij een partner zijn had slechts 9% last van depressies.
Ook wat betreft alcoholgebruik waren de verschillend groot: twaalf procent van de mensen zonder relatie heeft last van een zekere mate van afhankelijkheid van de fles. Bij de groep die al 5 jaar een vaste relatie heeft lag dit percentage tegen de drie procent. Ook in de groep met middellange relaties, tussen de twee en vier jaar kwam alcoholmisbruik weinig voor: 4%
De onderzoeksleider raadt mensen die een vergroot risico lopen op geestelijke instabiliteit dan ook aan om bij relatieproblemen te blijven werken aan oplossingen. Voor deze groep is het hebben van een langdurige een meerwaarde die ze niet moeten onderschatten.
Geheel verrassend zijn de onderzoeksresultaten niet; drank- en drugsgebruik komt vaak voor bij het uitgaan, en dat mensen die een langdurige relatie hebben minder de hort op gaan is logisch. Dat depressies minder vaak voorkomen als je een stabiele leefomgeving hebt is ook vrij logisch. Of het onderzoek representatief is voor Nederlanders is niet bekend, maar er is zo op het eerste gezicht geen reden daar aan te twijfelen. Of wel? Reacties zijn welkom.