De eerste echte zonnestralen zetten aan tot daten, zo blijkt uit onderzoek van datingsite Lexa
Een zonnige dag zorgt ervoor dat bijna tweederde van de Nederlandse singles meer zin krijgt om te daten. De lente is dan ook het populairste seizoen om op zoek te gaan naar een leuke date. Dat blijkt uit het Europees LoveGeist-onderzoek van datingsite Lexa.nl, uitgevoerd door TNS. Uiteten, een borreltje doen en koffiedrinken of lunchen zijn favoriet voor een eerste afspraakje, maar dan wel het liefst op een vrijdag of zaterdag, zo geven de meeste singles aan.
Invloed van het weer
Dat het weer, en dan met name een lekker zonnetje, invloed heeft op het dategedrag, blijkt wel uit het feit dat het merendeel (84 procent) van de singles het liefst op date gaat wanneer de kansen op mooi weer (lente/zomer) het grootst zijn.
De winter is het minst favoriet (7 procent). In Nederland werkten 1.500 singles mee aan het onderzoek, het totaal aantal respondenten (zeven landen) was ruim 10.000.
Stefan van den Berg, directeur van Lexa.nl: “Dat singles in de lente meer zin hebben om te daten, zien wij ook elk jaar terug in het stijgende aantal registraties in deze periode. Doordat de vogeltjes weer gaan fluiten en men zich vaker buiten laat zien vanwege de oplopende temperaturen, krijgen veel singles de kriebels en gaan ze op zoek naar een date.”
Niet alleen Nederlanders laten zich op datinggebied leiden door het weer (60 procent). Singles in Zuid-Europese landen als Spanje en Italië passen hun datingactiviteiten nog meer aan de weersomstandigheden aan (75 procent en 67 procent). In het noorden van Europa lijkt men wel gewend te zijn aan een grillig weerbeeld. Hier heeft het weertype veel minder invloed op het dategedrag, vooral bij de Zweden en de Noren (56 procent en 49 procent).
Uit eten of drankje
Als singles dan vaker op date op gaan bij een zonnig weerbeeld, kiest 63 procent ervoor een eerste ontmoeting tijdens een etentje in een restaurant plaats te laten vinden. Een drankje drinken in een café of op een terras staat op de tweede plaats met 54 procent, gevolgd door koffiedrinken in de middag of samen lunchen (46 procent). Andere populaire activiteiten zijn onder andere de bioscoop, een concert of een gezellige picknick.
Volgens Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeut en specialist op het gebied van liefde en relaties, is onze datingcultuur nog vrij traditioneel. “De keuze voor een diner als eerste date past daar om verschillende redenen bij; het heeft van oudsher een romantisch imago, je hebt wat te doen als je even geen tekst hebt en de avond heeft een duidelijk begin en einde.”
Overigens gaan mannen eerder dan vrouwen naar een horecagelegenheid die ze al kennen (61 procent tegenover 51 procent). Op Europees niveau is dit verschil iets groter, namelijk 63 procent tegenover 48 procent. Vrouwen kiezen liever een locatie waar ze geen bekenden tegen denken te komen.
Beste datemoment
Het weekend is voor de meeste singles het beste moment om te daten. Dit geldt voor heel Europa. Vrijdag en zaterdag zijn het meest favoriet, gevolgd door zondag. Opvallend is wel dat mannen het minder erg vinden om aan het begin van de week af te spreken. Slechts 10 procent van de dames geeft de voorkeur aan de maandag terwijl dit bij mannen 9 procent hoger ligt.
In Noorwegen is men wat makkelijker met de dagen. De Noren vinden een doordeweekse dag ook prima voor een eerste date. In Nederland staan de avonden met stip op één om te daten (82 procent). Slechts 6 procent vindt het leuk elkaar te ontmoeten tijdens een ontbijt. Het onderzoek maakt deel uit van het grotere LoveGeist-onderzoek waarbij de datingsite de singles en hun meningen in een groot deel van Europa onder de loep neemt.