Na lang wachten is het dan zo ver, jullie gaan op date! Maar voordat het allemaal gaat beginnen, worden je hersenen al bestookt met vragen. Waaronder deze: moet je als echte gentleman na afloop de rekening betalen of moet de rekening gedeeld worden (in het kader van de onafhankelijkheid van de dame in kwestie)? Datingsite Lexa zocht het uit.
Galantie versus feminisme: rekening delen?
Twee kampen staan tegenover elkaar bij dit vraagstuk. Aan de ene kant: de aanhangers van de ouderwetse hoffelijkheid die vinden dat het de man zijn taak is om zijn date uit te nodigen en dus ook te trakteren. En al helemaal tijdens het eerste afspraakje. Hiermee maak je volgens hen sowieso een goede eerste indruk.
Aan de andere kant heb je de aanhangers van het feminisme. Moderne vrouwen willen onafhankelijk zijn, wat twijfel zaait bij de heren. Veel vrouwen verdienen tegenwoordig net zo veel of zelfs meer dan de man. Moet de man betalen? Zullen de dames zich gepasseerd voelen wanneer je als man de totale rekening voor je neemt? En is de rekening delen niet veel logischer? Lastig hoor…
Inschatten
Wat een dilemma! Tijdens de eerste date wil je natuurlijk niet een foute stap maken. De gulden middenweg is dus waarschijnlijk het beste. Leer je gezelschap kennen en probeer te ontdekken hoe ze zal reageren wanneer de rekening op tafel komt. Je kunt natuurlijk sowieso voorstellen om de rekening te betalen en wanneer ze hier niet van gediend is, zal ze het vanzelf laten weten. Dan kunnen jullie altijd nog de rekening delen!
Lexa is de bekendste datingsite van Nederland en houdt daten leuk door allerlei onderzoekjes te doen, binnen en buiten Nederland. Ik schreef een uitgebreid artikel over Lexa, zodat je weet wat je van deze datingsite kunt verwachten. Als je HBO of hoger opgeleid bent is e-Matching ook een leuke optie, vind ik.
Wat is jouw mening over de rekening na een eerste date? Going Dutch (ieder de helft) of moet de man er toch op staan het gehele bedrag op tafel te leggen? We horen je reactie graag.
Gewoon delen, beetje netjes en/of als heer grootste deel voor rekening nemen, als de dame daar niet van gediend is : rekening voldoen en dame laten voor wat ze is.
Tegenwoordig zijn de dames redelijk zelfstandig en is het daarom normaal om de rekening te splitten.