Ken je dat, dat je op een datingsite veel fake profielen tegenkomt? Met name (gratis) datings apps als Tinder en Badoo hebben er veel mee te kampen. Op betrouwbare en goed gemodereerde datingsites als e-Matching.nl en Parship valt het misschien wel mee. Maar dat is niet op elke site zo.
Inhoudsopgave
Onderzoek: Patronen in Fake Profielen
Wetenschappers van de University of Winsconsin-Madison onderzochten het gedrag van leden van dating websites die wel eens een leugen in hun profiel durven zetten. Na een onderzoek zagen ze dat er patronen te vinden zijn in de profielen van de leugenaars en oplichters
Er werd gekeken naar ongeveer 80 profielen. De eigenaars van de profielen werd gevraagd of er leugens in hun profiel stonden en wat deze leugens waren. Iets minder dan tachtig procent van de vrijgezellen geeft toe dat ze wel eens een leugentje om bestwil gebruiken.
Door de vergelijking van profielen met en zonder leugens konden de wetenschappers patronen ontdekken. De wetenschappers kunnen in meer dan 65% van de profielen zeggen of de eigenaar van het profiel gelogen heeft of niet. Gewicht is een van de punten waarover het meest gelogen wordt. Ook leeftijd is een populair iets om over te liegen. Hier zijn enkele tips om de leugenaars te ontmaskeren.
Hoe herken je nep-profielen?
Wat zijn nu typische kenmerken van nep-profielen? Ik zet er een aantal op een rijtje. Een aantal komt uit het onderzoek, en de rest heb ik zelf ondervonden. Ik pik fake profielen er op dating apps inmiddels vrij snel uit.
- Een kort profiel hoeft niet onmiddellijk een fake profiel te zijn, maar er is een grote kans dat je hier te maken hebt met een faker. Eerlijke profielen zijn vaak veel uitgebreider simpelweg omdat ze de waarheid bevatten. Een leugenaar wil zijn/haar profiel zo kort mogelijk houden omdat hij/zij dan minder leugens moet onthouden wanneer het uiteindelijk een echte date wordt.
- ‘Ik’. Als je dit woord niet regelmatig tegenkomt in een profiel mag er ook een belletje gaan rinkelen. De leugenaar wil zijn/haar leugens voor zichzelf verantwoorden en afstand nemen. Ook kan een soort mild schuldgevoel er voor zorgen dat zij het woord “ik” niet graag gebruiken (dan is de oplichting te confronterend). Dit is een onbewust proces.
- Op dating apps probeert iemand je zo snel mogelijk naar WhatsApp te krijgen. Na een paar zinnen met wat algemene vragen krijg je al een 06-nummer of wordt om jouw telefoonnummer gevraagd. Vaak zeggen ze ‘ ik gebruik deze (dating) app niet veel, do you have WhatsApp?’ Eenmaal op WhatsApp verwijdert de dame (of heer) de match op de app. Dan kan je hem of haar niet meer rapporteren als je onraad ruikt.
- Hetzelfde geldt voor zo snel mogelijk via SnapChat/kik enz willen praten. een SnapChat naam in een profiel is sowieso al een red flag.
- Ontkenning worden vaak gebruikt door leugenaars. Je leest: “Ik hou niet van binnen zitten” in plaats van “ik ben avontuurlijk aangelegd en ben graag buiten”. Of: “ik ben niet werkloos” in plaats van te zeggen “ik heb een toffe job”.
- Onderwerpen waarover vroeger gelogen werd, worden vermeden. Als je praat met iemand die onderwerpen waar je vroeger al over gesproken hebt, zoals bijvoorbeeld hobby’s of werk, plots niet meer wil bespreken, kun je ook te maken hebben met een leugenaar.
- Als er in de foto’s van je match al een website-adres of telefoonnummer staat heb je natuurlijk 100% zeker te maken met een faker.
Deze vragen kun je stellen bij twijfel
Je kan deze tips ook toepassen op de berichtjes die je met elkaar uitwisselt. Als je sterke twijfels hebt over iemand, luister dan naar je intuïtie. Je kan bijvoorbeeld steeds weer terugkomen op het onderwerp waarvan je vermoedt dat hij/zij er over gelogen heeft of een strikvraag stellen.
Vaak vallen de fakers dan snel door de mand. Weigert iemand om op je vragen in te gaan? Dan weet je voldoende. Je kunt ook altijd bekijken of jouw faker bekend is op fakerslijst.nl (helaas offline). Veel fakers met fake profielen zijn uit op geld, rijke mannen en vrouwen of hebben andere kwade bedoelingen.
Heb jij nog tips over hoe je fakers en oplichters makkelijk kunt ontmaskeren? Zijn er andere patronen die je vaak terugziet in de profielen van mensen die een loopje nemen met de waarheid? We lezen jouw adviezen graag terug.
Ons belangrijkste advies: volg je intuïtie. Voelt iets niet helemaal in de haak, dan is dat het vaak ook niet, en dat geldt zeker op datingsites die vaak een hoop vervelend volk aantrekken.
Bekende Datingsites
Fakers vind je veel op dating apps als Tinder en Happn, maar dus ook grote datingsites blijven niet verschoond van oplichters helaas. Met name Tinder heeft veel last van nep-profielen, omdat dit de meest gebruikt app is en misdaad daar het meeste ‘loont’. Zoek je nog een datingsite? Lees onze pagina’s over Parship, e-Matching (hoger opgeleiden) en 50plusmatch.